Pingo wandeltocht, 23 maart 2024

By 22 december 2023 Geen categorie

Pingo wandeltocht, POWERED-BY GKD

let op, 23 maart 2024 (niet 24 !!!)

De eerste Powered-by wandeltocht van 2024 is de Pingo wandeltocht. Deze vindt plaats in Burgum, in het hart van Friesland en de hoofdplaats van de gemeente Tietjerksteradeel.
Burgum is een streekdorp dat in de Middeleeuwen met verschillende kernen is ontstaan nabij het in de late 12de eeuw gestichte Sint- Nicolaasklooster of het Barraconvent. Burgum werd heel goed ontsloten over het water: nabij het Bergumermeer waarop het Kolonelsdiep naar het oosten aansloot en de Wijde Ee met de Langemeer en het Lang Deel naar het westen.
Een pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waar door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater (hydrostatische druk) een laag bevroren grond wordt opgetild. Door het scheuren van de bovenlaag wordt de ijslaag blootgesteld aan de zon en dan kan een krater of meer ontstaan. Als het klimaat warmer wordt, bijvoorbeeld aan het einde van een ijstijd, blijft van een pingo een cirkelvormig meer of krater over die pingoruïne wordt genoemd. Veel pingoruïnes worden na het afsmelten van het ijs langzaam opgevuld met veen. Dit opvullen kan vele duizenden jaren in beslag nemen.
Een beschrijving van de tocht zal binnenkort op de website worden geplaatst. Er kan bij deze wandeltocht gekozen worden uit de afstanden 10, 25, 40 en 60 km.
Opgeven voor de Powered-by tochten kan (tot een week voor de tocht) door een mail te sturen naar rino.hamelink@goudenkruis­ dragers.nl. Vermeld duidelijk je naam, adres en je lidmaatschapsnummer (indien van toepassing) van de KWbN